Hva er et datavirus?

De fleste vet hva som skjer når de får virus: Dataen går saktere, programmer vil ikke virke som de skal, innlogging fungerer ikke, pop-ups kommer opp i tide og utide eller plutselig sendes e-post på egen hånd. Det som skjer i bakgrunnen kan være vanskeligere å legge merke til, men det er der virus gjør mest skade. Men hva er et datavirus?

Et datavirus er et program som kopierer seg selv på egen hånd, gjerne på tvers av systemer, nettverk, over på forskjellige medier og til og med inn i kildekoden til programmer som er trygge. Mange virus har blitt laget for å kun gjøre dette – sørge for størst mulig spredning, gjerne med en liten beskjed der skaperen forteller om seg selv, omtrent som en tagger som prøver å sette taggen sin på alle bygningene. Utviklingen av datavirus i dag representerer et alvorlig lovbrudd.

Den vanligste måten å bruke et virus på for å tjene penger er ulovlig innhenting av informasjon. Når viruset har infisert en maskin sendes informasjonen det finner tilbake til utvikleren. Virusene som sender e-post eller gir stor mengde pop-ups gir økonomisk utbytte på samme måte som spam. I noen tilfeller har virus blitt brukt av konkurrerende firma til industrispionasje.