Phishing

I motsetning til virus, som utnytter svakheter i datasystemer, er phishing en måte å angripe svakheter i brukerne selv. Et godt kjent eksempel er e-post fra en som gjerne vil dele en stor sum penger med deg om du gir ham muligheten til å sette over penger på kontoen din. De fleste ler av dette nå, men variasjoner av det har blitt brukt i lang tid.

Moderne phishing er litt mindre teatralsk og mye vanskeligere å gjennomskue hvis man er virkelig uheldig. En vanlig metode er å kopiere e-postoppsett og grafikk fra tjenester man stoler på, som banken din, Paypal eller Amazon, der alle linkene byttes ut med phishernes egne. Ved å følge linkene kommer man til tro kopier av sidene man forventet, men pålogging gir phishere full tilgang til din konto. En vanlig vri på dette er å oppgi en god grunn til å haste seg.

En av hovedløsningene på dette problemet, kommer fra e-posttjenestene selv. Disse blir stadig flinkere til å oppdage misvisende e-poster fra adresser som ikke er helt like som serveren de sier de er fra, eller som har innhold med mange suspekte linker. Men det er fremdeles best å alltid sjekke linker og huske på at banken din aldri vil spørre deg direkte om brukernavn eller passord!